Goedkopere Zorg

Na het omvallen van een aantal ziekenhuizen is de thema goedkopere zorg weer erg actueel. De kosten stijgen uit de pan, de verzekeraarden worden telkens geconfronteerd met steeds wisselde medicijnen en zorg kosten.

Mij komt dan steeds de vraag naar boven waarmee hou je dan de zorg hanteerbaar? en hoe maak je de zorg goedkoper? Allereerst blijf ik persoonlijk van mening dat zorg geen luxe product of diensten zijn, zorg is een recht die wij hier in Nederland hebben opgebouwd. Als je dan naar het nieuws kijkt en er word dan gezegd dat wij nog niets te klagen hebben, want in vele landen is de ziektekosten verzekeringen vele malen duurder. Is dit na mijn oordeel natuurlijk heel makkelijk te zeggen!

Casus waarvan een patiënt hier in Nederland niet geholpen meer kunnen worden doen mij vaak aan het denken zetten, ze moeten acties doen om geopereerd te kunnen worden waardoor ze weer beter kunnen functioneren. Ik weet nog een nieuwsbericht waarin een man gebonden was aan een rolstoel, in Amerika kon hij geholpen worden waardoor hij weer kon lopen, niet meer afhankelijk was van een rolstoel.

Mijn vraag is dan wat is goedkoper, een operatie vergoeden elders op de wereld (waar natuurlijk de ingreep wel betrouwbaar moet zijn) of de man een afhankelijk te houden van hulp en rol stoel. Op jaarbasis zou dit mogelijk duurder lijken als je 120.000 euro zou uitgeven aan een operatie dan dat je 20.000 per jaar uitgeeft aan zorg voor die man. Op langer termijn lijkt mij de operatieve ingreep veel goedkoper te zijn. Sterker nog ik ben van mening als die zelfde man ook nog eens weer kan deelnemen aan de samenleving de staat ook extra geld oplevert.

Maar is deze voorbeeld wel zo zwart-wit te zien? Ik vind het een moeilijke vraag. Wel heb ik het idee dat onze zorgstelsel heel erg gefocust is op het heden, in plaats van over langer termijn.
Zorg wordt er echt niet goedkoper door mensen maar bepaalde zorg te ontnemen. Zorg moet bijdragen aan het herstel van een patiënt die zomin mogelijk afhankelijk moet zijn van zorg.